Zápis z 9.jednání výboru dne 26.06.2023 v Plané

Přítomni: L, J, M,

Program:

  1. Změna v registraci koňovitých
  2. Podpora LČR na N hříbata
  3. Výstava Písek
  4. Výstava Pardubice
  5. Výběry N hřebců do plemenitby

Ad 1. Změna v registraci koňovitých

Vyhláškou 136/2004 Sb. (verze platná od 01.01.2024, § 13, 14, 15.) došlo ke změně způsobu označování hříbat, která se týká i hříbat českého norika.

Od 01.01.2024 budou podle této vyhlášky všechna hříbata označena elektronickým identifikátorem (čipem). Podle Šlechtitelského programu českého norika jsou dosud hříbata označována výžehem.

Protože se v budoucnosti nelze označování čipem vyhnout, jednal M s Českou plemenářskou inspekcí a MZe o možnosti označovat hříbata čipem už v letošním roce. ASCHK účtuje chovatelům za registraci hříbat za jednotlivé úkony registrátora. Cena za výžeh činí 800 Kč a cena za aplikaci čipu 450 Kč. Domníváme se proto, že by pro chovatele bylo příznivější už od letošního roku využívat pouze označení čipem. Pokud bude někdo z chovatelů požadovat také výžeh v souladu s Řádem plemenné knihy, jsme schopni ho zajistit. Z jednání s MZe vyplynulo, že změna způsobu označení je možná až po schválení změny Šlechtitelského programu ze strany MZe a tuto změnu musí nejdříve projednat a schválit chovatelé českého norika. Bude to jeden z bodů jednání příští členské schůze Svazu. Předpokládáme, že členská schůze Svazu se sejde v podzimním období (plánovaný termín při výstavě ZŽ se posune) a teprve podle závěru této schůze bude případně zaslán požadavek na úpravu ŠP na MZe. Z toho vyplývá, že v letošním roce se budou N hříbata označovat výžehy.

Ad 2. Podpora LČR na N hříbata

Lesy České republiky uzavřely se Svazem „Darovací smlouvu“ na částku 100 000,-Kč. Tato částka bude obdobně jak v minulosti rozdělena mezi chovatele N hříbat narozených z čistokrevné plemenitby a zaregistrované v ÚEK ke dni 15.11.2023.

Ad 3. Výstava Písek

Výstava tříletých chladnokrevných klisen a hříbat pod klisnou proběhne 28.07. Zájemci o účast se mohou hlásit u Ludmily Hruškové do 15.07. (ursika@seznam.cz 605 422 529). V případě příznivého počtu koní bude výstava doplněna předvedením plemenných hřebců českého norika.

Ad 4. Výstava Pardubice

Výstavu chladnokrevných tříletých klisen a hříbat pod klisnou v Pardubicích (9. září) organizuje Svaz chovatelů chladnokrevných koní. V současnosti nejsou jasné podmínky financování účasti koní na této výstavě. Vzhledem k tomu, že nebudou čeští noričtí koně vystavováni na ZŽ v Českých Budějovicích, bylo by jejich předvedení na výstavě v Pardubicích přínosné. Zájemci o účast na této výstavě se mohou hlásit výboru Svazu (marsalekck@seznam.cz). Předpokládaný počet a kategorie koní pak projednáme se Svazem chovatelů chladnokrevných koní, aby organizátoři měli představu o počtu zúčastněných koní. Podrobnější informace o podmínkách účast včetně naděje na finanční příspěvek na cestu upřesníme do 15.08. a na základě jednání se Svazem chovatelů chladnokrevných koní.

Ad 5. Výběry N hřebců do plemenitby

Výstava koní v Lysé nad Labem se v letošním roce koná ve dnech 22. až 24.09. Předvýběry a zkoušky výkonnosti chladnokrevných hřebců které proběhnou ve dnech 19. až 21.09. proto neumožní konečný výběr hřebců českého norika do plemenitby následující den po skončení předvýběrů, jako tomu bylo v minulém roce. Žádáme proto majitele hřebečků českého norika připravované na zkoušky výkonnosti, aby absolvovali se svými hřebci zkoušky výkonnosti společně se zkouškami klisen v dřívějších termínech, aby bylo možné konečný výběr a předvybraných (doporučených) hřebců českého norika za účasti všech členů RPK N udělat v odpoledních hodinách dne 20. 9. po skončení základních výkonnostních zkoušek na Krevlickém Dvoře. Samozřejmě zůstává nutností před absolvováním výkonnostní zkoušky změření tělesných rozměrů hřebce a jeho lineární popis a posouzení zevnějšku, které na základě požadavku majitele zajistí členové RPK N.

Logo Altairis Logo ALTAIR.blog