Zápis z 10.jednání výboru dne 23.08.2023 - korespondenčně

Přítomni: L, J, M,

Program:

  1. Výstava Pardubice
  2. Průběh registrace hříbat
  3. Předvýběry a výběr hřebců do plemenitby
  4. Příprava členské schůze
  5. Vzdělávání členů Svazu
  6. Různé

Ad 1. Výstava Pardubice

Výstavy chladnokrevných klisen a hříbat pod klisnou se zúčastní 7 tříletých klisen a 8 hříbat. Výstavu organizuje Svaz chovatelů chladnokrevných koní a propozice výstavy budou k dispozici během několika dnů a budou zaslány přihlášeným majitelům koní. Ceny a floty pro účastníky připravuje Svaz chovatelů chladnokrevných koní pro všechna tři plemena (ČMB, SN, N,) a náš Svaz se bude z 1/3 podílet na nákladech na ceny. Jako člen hodnotící komise byl jmenován pan Tomáš Janda.

Ad 2. Průběh registrace hříbat

K dnešnímu dni je v seznamu narozených hříbat (na základě informace chovatele o narození hříběte = modrého připouštěcího lístku) evidováno 60 hříbat. Z tohoto počtu je 10 hříbat jiného plemene než český norik. Z celkového počtu hříbat uvedených v seznamu je zaregistrováno 28. Registrace budou pokračovat v průběhu měsíce září na základě dohody termínů s chovateli. Lesy České republiky poskytly Svazu dar ve výši 100 000 Kč na podporu chovu. Tato částka bude rozdělena chovatelům, jejichž hříbě českého norika z čistokrevné plemenitby bude zaevidováno v ÚEK Slatiňany do 15.11.2023.

V průběhu výstavy koní ve Spáleném Poříčí byl pan Václav Dufek, který deklaruje svoje hříbata jako rakouského norika upozorněn, že si může nechat tato hříbata zaregistrovat v Rakousku. To platí obecně pro všechny chovatele. ASCHK je uznaným chovatelským sdružením pro plemeno český norik (kromě jiných) a náš Svaz je na základě „Smlouvy o spolupráci a kompetencích“ oprávněn pouze ke šlechtění českého norika.

Ad 3. Předvýběry a výběr hřebců do plemenitby

Zkoušky výkonnosti chladnokrevných hřebců a předvýběry do závěrečného 60denního testu v Tlumačově budou probíhat ve stanovených termínech 19.09.2023 v Písku, 20.09.2023 na Krevlickém Dvoře, a 21.09.2023 v Tlumačově.

U hřebců českého norika proběhne konečný výběr hřebců do plemenitby už po skončení základních zkoušek výkonnosti dne 20.09.2023 na Krevlickém Dvoře za účasti všech členů Rady plemenné knihy N. Předpokládáme, že N hřebci budou na závěrečnou zkoušku včas přihlášeni a budou mít absolvovanou základní zkoušku výkonnosti nejpozději 19.09.2023 v Písku.

Vložné 5 000 Kč za konečný výběr hřebce je splatné na účet Svazu (2401784175/2010) nejpozději před začátkem zkoušky.

Ad 4. Příprava členské schůze

Členská schůze Svazu předběžně proběhne v pátek 29.09. od 14:00 hodin na zámku v Kostelci nad Černými lesy (termín bude upřesněn v pozvánce). Hlavními body programu bude přijímání nových členů Svazu a diskuse o změnách Řádu plemenné knihy českého norika. Na základě rozhodnutí členské schůze dojde k případné změně ŘPK N z hlediska označování koní. S ohledem na změnu vyhlášky o označování koní platnou od 01.01.2024 jsou k diskusi následující 3 možnosti označování českého norika:

Podle současného ceníku ASCHK je cena čipu včetně práce 450 Kč a cena výžehu 850 Kč a při rozhodování je třeba i tyto položky vzít v úvahu. Bylo by vhodné vzít v úvahu i názor chovatelů českého norika – nečlenů Svazu, protože změna šlechtitelského programu se bude týkat všech chovatelů tohoto plemene.

Ad 5. Vzdělávání členů Svazu

Na základě požadavků členů Svazu budeme po skončení členské schůze 29.09.2023 pokračovat ve vzdělávacím systému chovatelů tématem Šlechtění koní málopočetných plemen. Předpokládáme, že úvodní informace k tomuto tématu bude od 16 do 18 hodin a pak bude pokračovat diskuse. Školení bude ukončeno testem znalostí a úspěšní absolventi obdrží certifikát o jeho absolvování. Vložné pro členy Svazu chovatelů a přátel norika bude ve výši 500,- Kč, pro ostatní 1000,-Kč a bude zahrnovat náklady na večeři. Pro zájemce bude zajištěn nocleh.

Ad 6. Různé

  1. Z technických důvodů byly mimo provoz webové stránky Svazu. Na úpravě se pracuje a bude dokončena nejpozději začátkem září.
  2. Výbor děkuje chovatelům českého norika za účast na výstavě chladnokrevných koní a zkouškách výkonnosti v Dubině, Štíhlově Písku, Dolním Jelení a Karlových Varech. Všechny tyto akce byly důstojnou prezentací kvality koní českého norika.
  3. Na výstavě Země Živitelka v letošním roce nebude samostatná kolekce koní českého norika. Noričtí koně se představí v sobotním dožínkovém průvodu (L. Hrušková, V. Tomek, L. Musil). Výbor Svazu se vymezuje proti jednání paní Lucie Hřebejkové (Jihočeský svaz chovatelů koní) v souvislosti s účastí koní českého norika na této výstavě.
  4. Kolekce chladnokrevných koní na výstavě v Lysé nad Labem zahrnuje 7 koní českého norika, 4 koně ČMB a 2 koně SN. Program jednotlivých vystoupení bude upřesněn s ASCHK. M se bude podílet na komentování výstavy.
  5. Koně českého norika se podíleli na úvodu do programu výstavy plnokrevných arabských koní v Praze. Výbor děkuje L. Hruškové a V. Tomkovi za prezentaci plemene.
Logo Altairis Logo ALTAIR.blog