Zápis ze 14.jednání výboru dne 19.12.2023 v Plané

Přítomni: L, J, M,

Program:

  1. Změny ve šlechtitelském programu
  2. Jednání s ÚEK Slatiňany
  3. Lesy České republiky
  4. Příprava Ročenky na rok 2024
  5. Příprava ČS
  6. Různé

Ad 1. Změny ve Šlechtitelském programu

Prostřednictvím ASCHK byl na MZe odeslán upravený Šlechtitelský program pro plemeno český norik. Kromě drobných úprav ve formulářích využívaných při hodnocení hřebců a hříbat při zápisu byl ŠP upraven ve dvou bodech, a to:

  1. Všichni nově zapisovaní koně budou navíc označeni čipem (elektronickým identifikátorem). Pro členy Svazu to bude na náklady Svazu.

  2. Posouzení exteriéru a zkouška výkonnosti platná pro klisny je možná na základě požadavku majitele i u hřebců a valachů. Cílem je získat více podkladů pro kontrolu dědičnosti.

Upravený ŠP by měl být součástí Ročenky na rok 2024 (pokud bude MZe potvrzen do doby tisku).

Ad 2. Jednání na ÚEK Slatiňany

M a J jednali s Ing. Dvořákovou o využití databáze pro šlechtění N. Pan Teplý zpracuje podklady pro kontrolu dědičnosti během týdne. Výsledky jednotlivých hřebců budou v ročence. M podal jménem Svazu požadavek na uzavření smlouvy mezi ÚEK a Svazem na registraci koní bez plemenné příslušnosti. Smlouva by měla být uzavřena počátkem roku 2024. Zároveň byly vyjasněny podmínky registrace koní bez plemenné příslušnosti. Průkaz vystavuje ÚEK za stejnou cenu jako pro ostatní koně, náklady na registraci a označení u těchto koní budou stejné jako u plemen spravovaných ASCHK, registrátor ale vyúčtuje odměnu na místě. Registrace bezplemenných zvířat tedy není pro chovatele levnější než registrace zvířete náležejícího k určité PK. S Ing. Políčkem bude dohodnuto doplnění původního registračního čísla hřebců zařazených do plemenitby do plemenné knihy on line.

Ad 3. Lesy České republiky

Byla předána Závěrečná zpráva a vyúčtování daru získaného od LČR na podporu reprodukce českého norika. Dar byl ve výši 100 000 Kč a Svaz navýšil vyplacenou částku ze svých prostředků o18 000 Kč tak, aby na každé hříbě zaregistrované do 15. listopadu 2023 obdržel chovatel 2 000 Kč. Takto zaregistrovaných hříbat bylo v roce 2023 celkem 59.

M a J se pokusí vyvolat jednání ministrů zemědělství, životního prostředí a LČR o podmínkách využití koní v lesním hospodářství.

Ad 4. Příprava Ročenky 2024

Byl projednán obsah ročenky. Součástí ročenky bude i seznam N hřebců s oprávněním k plemenitbě pro rok 2024, protože ASCHK neplánuje vydat tradiční seznam hřebců působících v plemenitbě v tištěné formě. Internetová forma bude na stránkách ASCHK.

Svaz žádá majitele plemenných hřebců o zaslání fotografie hřebce v zootechnickém postoji, kterou by bylo možné zveřejnit v ročence společně s informacemi o hřebci.

Předpokládáme, že ročenka bude vytištěná a k dispozici na členské schůzi Svazu, kterou plánujeme na sobotu 3.února 2024 od 10:00.

Ad 5 Příprava členské schůze

Členská schůze proběhne v motorestu Pod Hradem v obci Rozkoš u Humpolce, 03.02.2024 od 10 do 14 hodin. Program bude navazovat na nedávnou ČS v Kostelci, takže bude jen stručná zpráva o činnosti a hospodaření s celkovým výsledkem za rok 2023.

Hlavním bodem bude příprava plánu činnosti na rok 2024. Na schůzi jsou vítáni i zájemci o členství ve Svazu chovatelů a přátel norika, u osob, které podaly přihlášku se účast předpokládá. Všichni chovatelé N koní se mohou zúčastnit za podmínek uvedených v minulém zápisu z jednání výboru. Protože kapacita motorestu je omezená, žádáme o potvrzení účasti alespoň týden předem.

V souvislosti s plánem činnosti upozorňujeme chovatele, že Závodiště Pardubice oznámilo, že s výstavou chladnokrevných koní nadále nepočítá. Předpokládáme proto, že výstavy N klisen a hříbat proběhnou v Dolním Jelení, Písku a Dubině, v případě příznivé situace v Lomnici u Rýmařova.

Ad 6. Různé

Výbor schválil proplacení nákladů na přípravu Ročenky 2023 ve výši 3 000 Kč pro JR, AM a M

Výbor Svazu přeje všem členům Svazu a všem chovatelům českého norika radostné a klidné vánoční svátky a pevné zdraví a chovatelské úspěchy v novém roce 2024.

Logo Altairis Logo ALTAIR.blog