Zápis ze . jednání výboru dne 10.07.2024 v Plané

Přítomni: L, J, M,

Program:

  1. Kontrola úkolů
  2. Registrace hříbat
  3. Různé

Ad 1. Kontrola úkolů

B – Programové vybavení – trvá

B – Nabídka cen na výstavy – trvá

M – Stanice hřebců (kritéria) – trvá

Ad 2. Registrace hříbat

Na stránkách ASCHK je aplikace pro oznámení narozeného hříběte a požadavek na registraci (modrá ikonka vpravo nahoře). Informaci o narození hříběte by měla chovatelská organizace obdržet od chovatele do 21 dnů a v případě, že si chovatel vybere z nabídky i registrátora, který by měl hříbě označit, dostane tento registrátor požadavek na svoji mailovou adresu.

Označení hříběte by mělo proběhnout před odstavem, nejlépe ve věku kolem 5 měsíců. Termín označení je třeba dohodnout s registrátorem, který je povinen splnit požadavek na registraci do 28 dnů.

Firma Equiservis konzulent už v letošním roce nemá podepsanou smlouvu s ASCHK a registrátoři Svazu jsou schopni (oprávněni) zaregistrovat i jiná plemena koní vedená pod ASCHK, kromě ČT a ČSP. Pokud mají informace o narozených hříbatech a místě jejich ustájení, mohou si naplánovat cesty tak, aby minimalizovali cestovní náklady pro chovatele (registrací více hříbat při jedné cestě).

Protože je 10. července a připouštěcí sezóna končí 31. 7., měla by při březosti klisny 11 měsíců být všechna hříbata narozená. Svaz do dnešního dne obdržel pouze 35 požadavků na registraci norických hříbat.

Chovatel by měl na adresu registrátora nebo Svazu také poslat mailem fotokopii modrého připouštěcího lístku s vyplněným datem narození hříběte a jeho pohlavím. Tento lístek je třeba poslat i v případě mrtvě narozeného hříběte, protože to doplňuje informace o plodnosti hřebce a počtu porodů u klisny.

Vzhledem ke změnám v zákoníku práce od letošního roku pracují členové Svazu při registraci nikoliv pod záštitou Svazu, ale jako OSVČ. Dosavadní systém placení registrace ale zůstává v platnosti – registrátorovi se platí na místě pouze cesta (8 Kč/km) a průkaz koně dostane chovatel (majitel hříběte na dobírku od ASCHK). Členové Svazu chovatelů a přátel norika při registraci koní českého norika mají čipování hříběte zdarma, protože ho hradí Svaz.

Ad 3. Různé

  1. V příštím roce 2025 předpokládáme účast koní českého norika na výstavě v Brně (26 až 30. dubna 2025 a v Českých Budějovicích (Země Živitelka). Obě výstavy by měly proběhnout ve spolupráci s ASCHK.

  2. Přehlídka chovatelských výsledků chovu v Lomnici u Rýmařova začne 27. 7. 2024 od 10:00 hodin předvedením a veřejným hodnocením jednotlivých kategorií koní. Podklady k posouzení výsledků chovu dostanou členové RPK týden předem k prostudování a k prohlídce stájí a pastvin se hodnotící komise sejde v pátek 26. 7. odpoledne. Po předvedení koní zpracuje hodnotící komise písemnou zprávu o výsledku posouzení chovu.

  3. Prezidium ASCHK jednalo o možnostech řešení situace s vydáváním časopisu KONĚ. Redakce zbývajících čísel pro letošní rok bude zřejmě zadána formou dohody o provedení práce. Zároveň je snaha omezit duplicitní posílání časopisu a tím snížit náklady na distribuci.

Logo Altairis Logo ALTAIR.blog