Zápis z 8. korespondenčního jednání výboru dne 30.07.2024

Přítomni: L, J, M,

Program:

  1. Kontrola úkolů
  2. Významný chov českého norika
  3. Zkoušky výkonnosti hřebců
  4. Výstava chladnokrevných koní Humpolec
  5. Různé

Ad 1. Kontrola úkolů

B – Programové vybavení – trvá

B – Nabídka cen na výstavy – trvá

M – Kritéria byla zaslána členům RPK k připomínkám. Všichni souhlasí.

Ad 2 Významný chov českého norika

Dne 27.07. proběhlo posouzení chovu v Lomnici u Rýmařova chovatelky Zuzany Juráňové. Hodnotící komise byla tvořená doc. Maršálkem, MVDr. Jarošovou a Pavlem Rittichem, zápis a zpracování výsledků zajistila Ing. Matušková.

Komise posoudila připravený písemný materiál zpracovaný chovatelkou a na místě posoudila body 11, 12, 14, 16 a 18 tohoto materiálu.

Bylo předvedeno a posouzeno 31 chovných klisen a hříbat a na závěr byli předvedeni 3 plemenní hřebci v majetku ZH Písek, s.p.o. Zápis z posouzení chovu je uveden v příloze. Za velmi cenné považuje komise zjištění, že u žádného z předváděných koní nebyl zaznamenán problém s kvalitou temperamentu ani charakteru.

Výbor Svazu a RPK českého norika děkuje chovatelce za vynikající přípravu a průběh hodnocení a členům Svazu za účast na této akci. Zvláště děkujeme všem, kteří svojí aktivní prací při přípravě a předvádění koní pomohli ke zdárnému průběhu celého hodnocení. Chápeme toto ocenění i jako formu propagace a zveřejnění a kvality chovu českého norika a věříme, že v příštích letech se najdou další chovy, které budou usilovat o toto ocenění.

Ad 3. Zkoušky výkonnosti hřebců

S ohledem na skutečnost, že v původně plánovaném termínu závěrečných zkoušek N hřebců 28. 9. 2024 budou zároveň probíhat jiné chovatelské akce, rozhodla RPK N uspořádat závěrečnou koušku výkonnosti pro předvybrané N hřebce v úterý 17.09. v odpoledních hodinách na Krevlickém Dvoře. Pro majitele N hřebců, kteří měli v úmyslu jet na předvýběr a zkoušku výkonnosti do Tlumačova 18.09. to tedy znamená přijet o den dříve na Krevlický Dvůr.

Základní zkoušky hřebců proběhnou 16.09.2024 v Písku, 17.09.2024 na Krevlickém Dvoře v dopoledních hodinách a předvybraní (doporučení) hřebci českého norika budou v odpoledních hodinách 17.09. absolvovat znovu posouzení a individuální zkoušku výkonnosti za účasti členů RPK N a vybráni nebo nevybráni do plemenitby.

V ZH Tlumačov budou dne 18. 9. absolvovat zkoušku výkonnosti už jen hřebci ČMB a SN a bude následovat jejich případné zařazení do 60denního testu.

Ad 4. Výstava chladnokrevných koní Humpolec

Výstava proběhne dne07.09. na závodišti Zlaté podkovy v Humpolci. Na stránkách Svazu je k dispozici přihláška i stanovené veterinární podmínky. Konečný termín pro přihlášky koní je stanoven na 15.08.2024.

Předpokládáme, že součástí výstavy bude v odpoledních hodinách i krátká členská schůze Svazu především za účelem přijímání nových členů Svazu, protože přijetí za člena podléhá schválení členskou schůzí. Přihlášky ke členství ve Svazu jsou na stránkách Svazu.

Ad 5. Různé

  1. Opětovně upozorňujeme chovatele, aby nahlásili narození hříběte zasláním kopie modrého připouštěcího lístku nebo prostřednictvím aplikace na stránkách ASCHK (modrá ikona vpravo nahoře na titulní stránce). Zatím máme informace o méně než 40 narozených hříbatech českého norika přesto, že už by měly být všechny klisny ohřebené.

  2. Majitele a držitele plemenných hřebců upozorňujeme, že do konce srpna by měli odevzda vyplněné připouštěcí rejstříky spolu s požadavkem na umístění hřebce v roce 2025. Za poslední příležitost k jejich odevzdání považujeme výstavu v Humpolci 07.09.

  3. Na výstavě koní v Lysé nad Labem ve dnech 20. až 22.09.2024 bude podle požadavků ASCHK pouze 6 koní českého norika. Zbývající počet chladnokrevných koní bude zajištěn ČMB a SN.

Logo Altairis Logo ALTAIR.blog