Zápis z 9.jednání výboru dne 16. 9. 2024 v Plané

Přítomni: L, J, M,

Program:

  1. Zkoušky výkonnosti hřebců
  2. Výstava chladnokrevných koní Humpolec
  3. Různé

Ad 1. Zkoušky výkonnosti hřebců

Z důvodu nepříznivého počasí byla zkoušky hřebců přesunuty na 25 až 27. 9. 2024. Výbor velmi děkuje Josefu Hradcovi za ochotu uspořádat zkoušky v původním termínu v Dolním Jelení v situaci, kdy je nabylo možné zorganizovat v Krevlicích.

Z důvodu jiné chovatelské akce v Písku se změní i pořadí zkoušek následovně:

Na Krevlickém dvoře v odpoledních hodinách proběhnou závěrečné zkoušky a výběr do plemenitby pro hřebce českého norika.

Výběrová komise bude pracovat ve složení: Maršálek, Štěrbová (Rajšlová), Rittich, Hradec, Smolík.

Ad 2. Výstava chladnokrevných koní Humpolec

Výstavy a následujícího doprovodného programu se zúčastnilo více než 50 koní. Atraktivní byl i průvod povozů městem Humpolec. Výbor považuje akci za zdařilou a děkuje všem členům za aktivní přístup, zvláště panu Šupitovi a Ludmile Hruškové. K úspěšnému průběhu výstavy přispěli významně i Ing. Jan Mácha, ředitel Školního statku Humpolec a Ing. Tomáš Kalena, ředitel Střední školy Trhové Sviny.

Domníváme se, že výstava v Humpolci by do budoucna mohla nahradit dosavadní výstavy v Pardubicích a RPK N bude v tomto smyslu jednat s ostatními chovatelskými svazy.

Pro případné příští ročníky je třeba věnovat více pozornosti:

  1. Včasným přihláškám účastníků
  2. Zdokonalení evidence jednotlivých koní a majitelů
  3. Zajištění většího počtu pomocníků při dekorování
  4. Včasnému zajištění ozvučení prostoru

Ad 3. Různé

  1. Při zkouškách výkonnosti klisen v Písku komise zaznamenala postupné zlepšování kvality ústroje předvaděčů a kočích. Tento trend považujeme za pozitivní a budeme ho nadále podporovat. Cílem je, aby všechny akce byly považovány chovateli za chovatelský svátek a významnou společenskou událost, která podtrhne význam chovu českého norika jako plemene koní s dlouhou historií chovu na území ČR.

  2. Pro zlepšení ústroje předvaděčů koní na výstavách získal Svaz 5 modrých sak od ZH Písek. Svaz zajistí nákup odpovídajících čepic a kravat v tmavomodré barvě, nejlépe s logem Svazu. Po doplnění tmavými kalhotami a botami a bílou košilí tak postupně vznikne vhodná uniforma pro předvádění N koní na chovatelských akcích

Logo Altairis Logo ALTAIR.blog